En svaveltickas bilddagbok, del II

IMG_20200603_142614

Det har inte hänt så mycket med svaveltickan på ekstocken vid Ekbacken i Åkersberga, som jag fotoföljde en vecka i En svaveltickas bilddagbok. Den har blivit lite solbränd, bild från 3/6. Däremot har det krupit fram en ny svavelticka på ekstubben bakom, klicka på fotot för förstoring:

IMG_20200617_190348

Den stora förändringen den senaste tiden är vad som händer i svampens närmiljö:

IMG_20200621_154113

Nätet som spunnits på eken har snedstreckad ekstyltmal åstadkommit i sitt larvstadium. Bladen har varit bostad och skafferi för larverna som ätit av dessa inifrån efter att ha kläckts ur de ägg som insekten, malen, lagt där i maj. Efter en månad har larven växt färdigt för att kunna bita sig ut genom bladet och hissa sig ner med egentillverkad silkestråd för att därefter förpuppas på marken. Ibland verkar larven inte hitta raka vägen ner utan spinner stora nät mellan trädgrenarna. Malen är tack och lov helt ofarlig för trädet, eken, även om det ser trist ut med alla angripna blad.
Läs mer här: ”Värmdös ekar hårt drabbade av Ekstyltmal”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s