Lokaltidningen Kanalen berättar i nr 38/2022 om arkitekt Hans Bäckström som nyligen gått bort, 6/8, vid 81 års ålder. Bäckström står bakom över ett dussin betydande bostadshusprojekt i Åkersberga och Lokaltidningen anger dem i en lista. Det gjorde mig nyfiken på att gå runt och leta upp hans ritade skapelser i stadsmiljön, här nedan följer mitt reportage!

Till höger Kanalvillorna från 2016-2018 vilka väl nu 2022 funnit sina invånare till slut efter att länge haft en Till salu-skylt mot Centralvägen. De passar in i miljön och har trots att de är flerfamiljshus ändå relevant namn. Inget av detta kan jag med bästa vilja säga om huskropparna till vänster som nu är under färdigställande. Hur det gick till att de fick byggas är också en mindre trevlig historia som jag redogjort för här. Namnet på dem är också synnerligen tragikomiskt: Kanalbodarna. Vi hastar vidare!



Här ser vi husen Bäckström ritat för höjden längs Centralvägen. Från vänster Kanalhöjden från 2014-2019, överst till höger Italienska villan från 2018-2020 med bredvid sig till höger Brf Draknästets två hus från 2009-2012. Undertill en översiktsbild av husen.
Jag flyttade till Åkersberga under 2020 då Italienska villan var under uppförande. Jag vill minnas att det fanns en stor reklamskylt på pelare bredvid husbygget. Där syntes namnet och en stor teckning på huskroppen. Fasaden var, som jag vill minnas, men jag kan ha fel, täckt med stenplattor i terracottafärg. Bild och namn på huset passade i alla fall ihop väldigt väl, huset såg påkostat ut, förde tankarna till tjusiga sydliga nejder.
Vad blev det av detta då? Jo, en enkel putsad fasad vars färg gör att hela huset till form och kulör mest påminner om nerpissade och snusbespottade gamla stationshus vid järnvägslinjer som SJ lagt ner. Skär sig mot namnet om man säger så, och det här ser ut som ett tyvärr inte helt ovanligt fenomen: I slutet av bygget har budgeten ätit upp möjligheterna att genomföra arkitektens intention om kvalitet varvid byggmästaren helt sonika byter ner sig så finanserna går ihop. Vet inte om det är så nu. Raskt vidare till nästa område i Åkersberga format av arkitekt Bäckström!



Här har vi Bergavägen, en välgjord stadsgata om vi börjar nere vid kyrkan och går upp till mötet med Hackstavägen. Och det helhetsgreppet kan vi tacka kommunen och arkitekt Bäckström för. Vad de gjorde var att förtäta och få ett sammanhängande promenadstråk med omväxlande och fin arkitektur av bostadshus. Något som går under namnet Bergavägen stadsgata och är från 2008-2009. Och det har de lyckats med väldigt väl, det här är ett av mina favoritpartier av Åkersberga.
Från vänster Portikhuse, från 2010-2015, och sedan de två långa huskroppar som Brf Bergabågen omfattar, från 2012-2014. Längorna ses även i fonden på fotot av Portikhuset. De vänder sig just som bågar mot varandra längs Bergavägen upp mot Alceahuset. På sista bilden ser vi deras avslut med gatuhuslängan till vänster. Emellan dem en trevlig innergård.


Snett upp från Bergabågen, på andra sidan av Bergavägen mot Hackstavägen, finns Brf Åkers park från 2008-2009: Första fotot visar husen från gatan och det till höger från gårdssidan. Nu börjar vi att känna igen stilen, eller hur? Spetsiga vinklar, uppbrutna sidor, höga fönster och utanpåhängande balkonger. Tidens melodi. Här har fasaden tvåfärgats till att vara både vit och snarlik den på Italienska villan, men här fungerar den senare nyansen och mjukar upp uttrycket och lyfter fint fram de olika byggnadsdelarna. Intressant för då kanske Italienska villan ser ut som (fel-)tänkt… Raskt vidare!

Nästan övertydligt vem som har ritat det här huset, eller hur? Hans Bäckströms Skonaren på Österskärsvägen 2 från 1996-2004.
Kvar av hus att leta upp vilka Bäckström står bakom i Åkersberga och lägga till här är: Strandvägen 2a och 2b vid Österskärs station, de tio radhus som ingår i Brf Trädgårdsmästeriet från 2009-2011 på Generalsvägen 118 samt något som i Lokaltidningen bara omnämns som ”Roddaren 2010-2011”. Och den sistnämnda går jag fullständigt bet på att hitta!
Någon som vet vilket/vilka hus detta är och var ”Roddaren” finns? Hör av er till mig här i så fall, det skulle vara jättekul att få veta!