På spaning efter skejtare, del 2

Jag postade ett inlägg i Facebookgruppen ”Åkersberga aktuellt” igår och berättade att jag bloggat om mysteriet med att Åkersberga verkar blåst på skateboardanvändare. Det blev en intressant och trevlig konversation! Jag fick tips om att det finns en officiell skateboardpark på orten så jag begick mig dit idag. Först passerade jag en nyanlagd lekplats för olika åldrar och intressen, Röllingbyparken. Här finns skejtingmöjligheter integrerat i parken. Ser trevligt ut, men om det funkar vet inte jag. Och några skateboardåkare att fråga såg jag inte heller…

Röllingbyparken, Åkersberga, Österåker

Jag gick vidare till ”Åkersberga Skatepark”. Solen skiner, det är mitt på dagen i coronaöde skolor, etc. Men det är även här helt tomt. Vet inte hur banan fungerar rent tekniskt, men det ser, förlåt, lite trist ut. Skateparken ligger avsides bredvid andra sportanläggningar i utkanten av centralorten:

Åkersberga Skatepark

Och det är väl det som skiljer Åkersbergas respektive Malmös sätt att se på aktiviteten. Här är det noga avgränsat vad det handlar om och var denna aktivitet ska utövas. I Malmö används vad som helst, till fastighetsägares förtret ibland, att åka rullbräda på. Det finns så klart särskilda skateparker, men det vanligaste, tror jag, är att få med en ramp eller två vid upprustningen av vanliga parker och torg. Dessa skejtanläggningar utnyttjas stort i Malmö av sitt klientel. Sen använder en något annan grupp, äldsta möjliga ålder är högre här, brädan till att ta sig fram på i trafiken med, på trottoar eller ute i gatan. Inget av de här fenomenen har jag ännu sett live i Åkersberga, men i Facebookgruppen ovan postade Alexander Willborg en fin liten filmsnutt på när han åkte bräda genom Åkersberga.
(Här finns fler filmer från skateboardgruppen Bioboards Eskate.)

Jag har fått mig omtalat att skejting var en fluga ”förr” i Åkersberga och att det inte är på modet längre. Det är också i så fall något som skiljer fenomenet åt från hur det är i Malmö. Där tillhör brädan den urbana livsstilen lika självklart som cykeln. Däremot hoppas jag de elektriska sparkcyklarna blir omoderna i Malmö och att de aldrig kommer hit till Åkersberga!

Trevlig helg!

2 tankar på “På spaning efter skejtare, del 2

  1. Det är bra men det kommer inte att bli skit bra skatepark, men om ni vill göra så att det kommer skateare då har jag tips på hur ni ska göra. För att göra en bra skatepark behöver man trappor med rail stång, ramper och en halfpipe.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s